Spomeniki

spomeniki

Za naše cenjene stranke izdelujemo tudi različne spomenike po meri. Zaupajte nam vaše želje, mi pa vam bomo pripravili načrt in vam izdelali unikatni izdelek. Preberi več...

Stopnišča

Excellent result

Mojstrsko izdelano hišno stopnišče je danes postalo nepogrešljiv, redek in unikaten stavbni element, ki pa je zagotovo tudi okras vašega stanovanja. Preberi več...

Portali

Competitive price

Portali so zagotovo eni lepših dekorativnih elementov. Gre za oboke okoli vrat, ki so lahko masivni ali po želji oblečeni z obdelanimi ion dodelanimi detajli. Preberi več...

Nagrobni izdelki

Eenvionment care

Izbrati nagrobnik je za žalujoče svojce izredno čustveno opravilo. Svetovali vam bomo pri izbiri najboljših materialov in oblik, da bo pomnik bližnjemu izdelan po vaših željah. Preberi več...

Nagrobni spomeniki

Nagrobne spomenike delimo na več vrst, pri nas so najbolj znane tri. Žarni nagrobni spomeniki, ki so običajno manjši od klasičnih nagrobnih spomenikov, pod katerim so vkopane žarne niše. Klasični nagrobni spomeniki pa se delijo zlastni na enojne in dvojne. V teh primerih so nagrobni spomeniki večji in so pod njimi žarne niše oziroma kosti pokojnika.

 

Želite prejeti ugodno ponudbo za nagrobne spomenike? Izpolnite spodnji obrazec za povpraševanje in v kratkem vas bomo kontaktirali.

 

Povpraševanje

Zahtevano *

Niste vpisali vašega imena

Vpišite vaš tel.

Izberite želen objekt

 

 

Z napredkom tehnologije obdelave v kamnoseštvu so se spremenili tudi sami nagrobni spomeniki. Kamnoseštvo je prvotno obdelovalo mehke kamenine - marmorje (v večini svetli spomeniki na pokopališčih), ki je metamorfna kamnina ki je nastala na vrhu zemeljske skorje s pomočjo metamorfoze sedimentov, zato so marmorji manj obstojni na prostem saj zaradi vremenskih vplivov marmor hitro izgubi lesk.

Zato so nagrobni spomeniki iz marmorja ponekod tudi zeleni od maha, ki kaj kmalu prodre v notranjost materiala. Z uporabo diamantnih in vidia orodij se je kamnoseštvo lahko začelo z obdelavo granitov. Granit je material, ki je nastal globoko pod zemeljskim površjem pod visokimi pritiski in visokimi temperaturami, zato so nagrobni spomeniki iz granita veliko bolj obstojni ali pa bi lahko rekli kar večni.

Pri samem nagrobnem spomeniku obstajajo različne obdelave, kot so ročna, strojna… V nagrobne spomenike je kamnoseštvo Petrotek d.o.o. vključilo veliko starih zakonitosti, kot je razmerje zlatega reza, saj je je očesu najbolj prijazen. Naši nagrobni spomeniki se od ostalih ločijo po prepoznavnem slogu ter detajlih.Granit se v 95. odstotkih obdeluje s pomočjo vode, ki stalno spira blato ki nastane med obdelavo. Vodno brušenje z najmanj 6. brusi zagotavlja visoki sijaj granitu, ki je večen. Vsak spomenik je zgodba zase, zato maksimalno posvetimo pozornost vsakemu detajlu in želji stranke. Ko se omenjajo nagrobni spomeniki ne gre pozabiti tudi na ustrezno montažo, ki je velik faktor, saj se ob nestrokovni montaži kaj kmalu pokažejo vse napake. Pri klasičnih pokopih je pomembno, da preteče nekaj časa preden se začne postavljati spomenik, to pa zaradi posedanja terena, vse pa je odvisno od temeljev ki jih pripravimo pred samo postavitvijo nagrobnega spomenika.

Temelji morajo biti dovolj globoko in dovolj široko izkopani - cca 20 cm v globino in po 10 cm na vsako stran robnika, ter tudi po tlorisni obliki spomenika, ne zgolj po točkah kot to nekateri naredijo, ker potem lahko pride do posedanja robnikov, kar se kasneje pokaže kot odpiranje stikov na horizontalni površini.

V temeljno luknjo gre najprej ena plast betona, ki je bolj vlažen od kasneje uporabljenega zemeljsko važnega betona (pečarski beton). Po končani prvi plasti betona sledi armatura, lahko so to železne palice ali pa armaturna mreža, pri nas se uporabljajo armaturne rebraste palice. Ko polagamo armaturo se morajo na kotih palice prekrižati, saj tako povežemo temelj v celoto, da kasneje ne pride do pokanja samega temelja, kar bi se lahko kasneje pokazalo na stikih kamnitih elementov.

 

Nagrobni spomeniki

 

Ko smo položili armaturo sledi druga plast betona, ki sega nekaj centimetrov višje od terena na katerem stoji nagrobni spomenik. Ko je temelj končan, pričnemo z montažo kamnitih elementov, za te pa uporabljamo zemeljsko važen beton ki mu rečemo pečarski beton.

Najprej se postavijo robniki, ki jasno morajo biti v popolni horizontali, potem se postavi podstavek napisne plošče in sprednji robnik. Ko imamo postavljen ali zabetoniran podstavek (če ni iz masivnega kamna in je oblečen), sledi postavitev podstavka, na podstavku stoji konzola na konzoli pa napisna plošča (odvisno kakšne oblike je nagrobni spomenik). Pomembno je da so vsi ti elementi med seboj sidrani, ne z rebrastimi palicami ampak z vlečenimi armaturnimi palicami, zaradi morebitne kasnejše demontaže napise plošče. Včasih se namreč nagrobni spomeniki demontirajo zaradi dopisovanj novih imen.

Vsi horizontalni elementi se lepijo izključno z redkim cementnim mlekom, prav ta način se je namreč pokazal za najbolj primernega. Nagrobni spomeniki iz granita se čistijo samo z vodo, vendar se ob čiščenju izogibamo visokih zunanjih temperatur, za čiščenje pa obstajajo tudi različni premazi in impregnacije.

 

 

Nagrobni spomeniki Petrotek
Povprečna ocena: 4.78
Št. glasov: 129

Pričevanja

Imam pohvalo za celotno podjetje. Od svetovanja, nakupa in montaže je vse potekalo tako, kot bi si stranka samo želela. Prisluhnili ste željam in kvalitetno opravili svoje delo.

Borut iz Grosuplja.

Kontakt