Potrebujete naše storitve?

Nagrobni spomeniki

Nagrobne spomenike delimo na več vrst, pri nas so najbolj znane tri. Žarni nagrobni spomeniki, ki so običajno manjši od klasičnih nagrobnih spomenikov, pod katerim so vkopane žarne niše. Klasični nagrobni spomeniki pa se delijo zlastni na enojne in dvojne. V teh primerih so nagrobni spomeniki večji in so pod njimi žarne niše oziroma kosti pokojnika.

Z napredkom tehnologije obdelave v kamnoseštvu so se spremenili tudi sami nagrobni spomeniki. Kamnoseštvo je prvotno obdelovalo mehke kamenine – marmorje (v večini svetli spomeniki na pokopališčih), ki je metamorfna kamnina ki je nastala na vrhu zemeljske skorje s pomočjo metamorfoze sedimentov, zato so marmorji manj obstojni na prostem saj zaradi vremenskih vplivov marmor hitro izgubi lesk.

Zato so nagrobni spomeniki iz marmorja ponekod tudi zeleni od maha, ki kaj kmalu prodre v notranjost materiala. Z uporabo diamantnih in vidia orodij se je kamnoseštvo lahko začelo z obdelavo granitov. Granit je material, ki je nastal globoko pod zemeljskim površjem pod visokimi pritiski in visokimi temperaturami, zato so nagrobni spomeniki iz granita veliko bolj obstojni ali pa bi lahko rekli kar večni.

Pri samem nagrobnem spomeniku obstajajo različne obdelave, kot so ročna, strojna… V nagrobne spomenike je kamnoseštvo Petrotek d.o.o. vključilo veliko starih zakonitosti, kot je razmerje zlatega reza, saj je je očesu najbolj prijazen. Naši nagrobni spomeniki se od ostalih ločijo po prepoznavnem slogu ter detajlih.

Granit se v 95. odstotkih obdeluje s pomočjo vode, ki stalno spira blato ki nastane med obdelavo. Vodno brušenje z najmanj 6. brusi zagotavlja visoki sijaj granitu, ki je večen. Vsak spomenik je zgodba zase, zato maksimalno posvetimo pozornost vsakemu detajlu in želji stranke. Ko se omenjajo nagrobni spomeniki ne gre pozabiti tudi na ustrezno montažo, ki je velik faktor, saj se ob nestrokovni montaži kaj kmalu pokažejo vse napake. Pri klasičnih pokopih je pomembno, da preteče nekaj časa preden se začne postavljati spomenik, to pa zaradi posedanja terena, vse pa je odvisno od temeljev ki jih pripravimo pred samo postavitvijo nagrobnega spomenika.

Temelji morajo biti dovolj globoko in dovolj široko izkopani – cca 20 cm v globino in po 10 cm na vsako stran robnika, ter tudi po tlorisni obliki spomenika, ne zgolj po točkah kot to nekateri naredijo, ker potem lahko pride do posedanja robnikov, kar se kasneje pokaže kot odpiranje stikov na horizontalni površini.

V temeljno luknjo gre najprej ena plast betona, ki je bolj vlažen od kasneje uporabljenega zemeljsko važnega betona (pečarski beton). Po končani prvi plasti betona sledi armatura, lahko so to železne palice ali pa armaturna mreža, pri nas se uporabljajo armaturne rebraste palice. Ko polagamo armaturo se morajo na kotih palice prekrižati, saj tako povežemo temelj v celoto, da kasneje ne pride do pokanja samega temelja, kar bi se lahko kasneje pokazalo na stikih kamnitih elementov.

Ko smo položili armaturo sledi druga plast betona, ki sega nekaj centimetrov višje od terena na katerem stoji nagrobni spomenik. Ko je temelj končan, pričnemo z montažo kamnitih elementov, za te pa uporabljamo zemeljsko važen beton ki mu rečemo pečarski beton.

Najprej se postavijo robniki, ki jasno morajo biti v popolni horizontali, potem se postavi podstavek napisne plošče in sprednji robnik. Ko imamo postavljen ali zabetoniran podstavek (če ni iz masivnega kamna in je oblečen), sledi postavitev podstavka, na podstavku stoji konzola na konzoli pa napisna plošča (odvisno kakšne oblike je nagrobni spomenik). Pomembno je da so vsi ti elementi med seboj sidrani, ne z rebrastimi palicami ampak z vlečenimi armaturnimi palicami, zaradi morebitne kasnejše demontaže napise plošče. Včasih se namreč nagrobni spomeniki demontirajo zaradi dopisovanj novih imen.

Vsi horizontalni elementi se lepijo izključno z redkim cementnim mlekom, prav ta način se je namreč pokazal za najbolj primernega. Nagrobni spomeniki iz granita se čistijo samo z vodo, vendar se ob čiščenju izogibamo visokih zunanjih temperatur, za čiščenje pa obstajajo tudi različni premazi in impregnacije. 

Kontaktirajte nas

Vprašajte nas ali nam pošljite povpraševanje v spodnjem obrazcu

Pokličite nas

051-748-880

Uporaba osebnih podatkov

Lokacija

Gasilska cesta 21, 
1290 Grosuplje

Kontakt

 031 611 696
 051 748 880

Z nadaljnjo uporabo strani se strinjate z uporabo piškotkov na tem spletnem mestu. Več informaciji

Nastavitve na tem spletnem mestu so nastavljene na "dovoli piškotke", da vam omogočimo najboljšo možno izkušnjo pri brskanju. V kolikor boste spletno mesto uporabljali brez spremembe nastavitev piškotkov, ali pa boste kliknili na gumb Sprejmi, se strinjate z uporabo piškotkov na spletnem mestu.

Zapri