Spomeniki

spomeniki

Za naše cenjene stranke izdelujemo tudi različne spomenike po meri. Zaupajte nam vaše želje, mi pa vam bomo pripravili načrt in vam izdelali unikatni izdelek. Preberi več...

Stopnišča

Excellent result

Mojstrsko izdelano hišno stopnišče je danes postalo nepogrešljiv, redek in unikaten stavbni element, ki pa je zagotovo tudi okras vašega stanovanja. Preberi več...

Portali

Competitive price

Portali so zagotovo eni lepših dekorativnih elementov. Gre za oboke okoli vrat, ki so lahko masivni ali po želji oblečeni z obdelanimi ion dodelanimi detajli. Preberi več...

Nagrobni izdelki

Eenvionment care

Izbrati nagrobnik je za žalujoče svojce izredno čustveno opravilo. Svetovali vam bomo pri izbiri najboljših materialov in oblik, da bo pomnik bližnjemu izdelan po vaših željah. Preberi več...

Marmor in graniti

Marmor

Marmor je gosta metamorfna kamnina, bele do svetlo sive barve. Nastal je s prekirstalizacijo apnenca – kalcitni marmor, ali dolomita – dolomitni marmor. Sestoji iz brezbarvnih drobnih ali večjih zrnc z ravnimi ploskvicami in se lesketa.

V nekaterih marmorjih so primesi drugih mineralov, pogosto v plasteh, lečah ali razpršene med zrni.

Izraz marmor označuje večkrat apnenec in druge usedlinske kamnine, ki jih je mogoče dobro zgladiti, na primer hotaveljski marmor. Posamezne vrste naravnega kamna se uporabljajo kot gradbeni material za obloge stavb in tal ter za umetniško oblikovanje.

Svetovno znan je marmor iz Carrare v Italiji. V Sloveniji so številna manjša nahajališča marmorja na južnih pobočjih Pohorja, v dolini Slovenske Bistrice pa je opuščen rimski kamnolom.

Seznam marmornih kamnin:

  • Carrarski marmor
  • Dokimijski marmor – pavonazzetto
  • Dokimijski beli marmor
  • Lapis lacedaemonius
  • Marmor claudianum (granit)
  • Marmor cipollino
  • Prokoneški marmor
  • Tasoški marmor
  • Hotaveljski marmor

Granit

Granit je zrnata magmatska kamnina, ki je nastala globoko pod zemeljsko skorjo in pod velikimi pritiski, prav zato pa je tudi dosti bolj odporna od ostalih kamnin. Zaradi primesi je različnih barv – rožnate, sive, rumenkaste, zelenkaste, črne ali rdeče.

V Sloveniji imamo pohorski tonalit, ki ga po tehnologiji obdelave uvrščamo med granite, za njega pa so značilne bele žile, katere ga izredno poživijo.

Pričevanja

Imam pohvalo za celotno podjetje. Od svetovanja, nakupa in montaže je vse potekalo tako, kot bi si stranka samo želela. Prisluhnili ste željam in kvalitetno opravili svoje delo.

Borut iz Grosuplja.

Kontakt