Potrebujete naše storitve?

Kamnoseštvo

Kamnoseštvo Petrotek d.o.o., je podjetje, ki je nastalo iz družinskega podjetja »Kamnoseštvo Petar Jovandarić S.P.«, ki je bilo registrirano že leta 1981 v Grosupjem. Oče je med šolanjem na slikarski akademiji spoznal kamen, ko je hodil risati portrete in klesati črke v druge kamnoseške delavnice, to pa ga je tako prevzelo, da je kasneje opustil slikarsko akademijo, nikoli pa slikarstva in kiparstva. Še dan danes je tovrstna umetnost velik del podjetja Kamnoseštvo Petrotek d.o.o.. V naši kamnoseški obrti je bila vedno pomembna kvaliteta, primerno oblikovanje, še zlasti pa (in najbolj pomembno) zadovoljstvo naših cenjenih strank.

Nagrobne spomenike smatramo kot našo zapuščino in na koncu v večni kamen mi zapišemo ime nekoga, ki je nekoč živel. Naše delo ne okarakteriziramo zgolj kot posel, ampak kot na naše poslanstvo, ki ga z veseljem opravljamo že tri generacije. Naše podjetje se ukvarja predvsem z obdelavo naravnega kamna. Iz naravnega kamna izdelujemo nagrobne spomenike, kipe, grobnice, kamnite mize, kuhinjske in kopalniške pulte, gostilniške kamnite pulte, okenske police,… Pred časom se je v gradbeništvu pojavil zelo priljubljen in uporaben nov material, umetni kamen (tehnični marmor ali kvarc ) ki se največkrat uporablja za izdelavo kuhinjskih pultov, saj je ta material zelo odporen na vpijanje madežev.

Barvna paleta tega materiala je velika, se je dostopen v različnih barvah in strukturah. Specializirali smo se tudi za restavratorstvo, kar pomeni da lahko pod nadzorom restavriramo vse kamnite elemente, ki so pod varstvom kulturne dediščine. Sam sem med šolanjem na restavratorskem centru v Ljubljani sodeloval v različnih projektih, ki so bili pod spomeniškim varstvom. Naj jih naštejem samo nekaj; obnova stopnic na otoku Bled, Gotska cerkev pri Lukovici, obnova robovega vodnjaka v Ljubljani… Samostojno večje restavriranje je opravilo podjetje Kamnoseštvo Petrotek d.o.o. v črnuški cerkvi v Ljubljani. Obnavljamo tudi stare spomenike iz vojn in tudi različna obeležja. Večino teh spomenikov obnovimo kar na mestu samem, vselej pa ne, saj je to odvisno od vsakega primera posebej – nekje je pač potrebno elemente demontirati in jih pripeljati v delavnico ker jih obnovimo ali restavriramo.

V kamnoseštvu je veliko detajlov okroglih in struženih. S struženjem granitov in marmorjev se ukvarjamo že več kot 20 let.  Izdelujemo stružene stebre, sklede, pepelnike, fontane, krogle. Naše kamnoseštvo je izdelalo veliko fontan s kroglo, ki  s cirkulacijo  vode premika kroglo – takšne fontane stojijo v lokalih in podobnih poslovnih prostorih. Izdelali smo studi kar nekaj kipov, enega največjih smo naredili iz granita in stoji v samem centru Grosupljega, v krožišču. Konj je narejen po skici, iz skice smo izdelali prototip in iz njega naredil pravi kip. Kamnoseštvo Petrotek je izdelalo konja iz pohorskega tonalita, kip pa je v celoti izdelan ročno. Kamnoseštvo je obrt, ki spada v gradbeno dejavnost, ki je združena s cementninarstvom (sektor za kamnoseštvo in cemenetninarstvo). V naši kamnoseški delavnici je veliko ročnega dela, saj nekaterih stvari ni mogoče ali pa se ne izplača delati z cnc stroji. V naše nagrobne spomenike vključujemo veliko ročnega dela. Vsak projekt je zgodba zase. Imamo štokane detajle ki se naredijo z ročnim ali pnevmatskim kladivom.

Poleg tega pa se ukvarjamo tudi z raznimi špičenimi deli. Špičenje kamna  je naporno, gre za dolgotrajni proces, ki ga lahko uspešno opravi le mojster z dolgoletnimi izkušnjami. Poznamo grobo in fino špičenje, potem se tu uporablja še čapanje ali klanje – pri tej obdelavi se uporablja čapovec ali sekač.

Klesanje črk je v kamnoseštvu zelo pomembno, saj je to velika ročna spretnost, ki se je uči dolgo časa, odvisno od talenta in zagretosti posameznika. Črke se klešejo v kamen na več načinov. Poznamo ročna in strojna klesanja črk. Na terenu klešemo v 99 % ročno. V delavnicah imamo poleg ročnega tudi strojno graviranje črk, eno se opravi s kopirko ali pantografom, drugo pa z raznimi cnc ali ploter stroji.

Vse te obdelave so uporabljali v začetkih kamnoseštva.

Kamnoseštvo je plemenit in redek poklic, žal pa se mi zdi, da le-to počasi izumira, saj se vse manj mladih odloča za učenje te stare in zelo zanimive obrti

Petar Jovandarić

 

Kontaktirajte nas

Vprašajte nas ali nam pošljite povpraševanje v spodnjem obrazcu

Pokličite nas

051-748-880

Uporaba osebnih podatkov

Lokacija

Gasilska cesta 21, 
1290 Grosuplje

Kontakt

 031 611 696
 051 748 880

Z nadaljnjo uporabo strani se strinjate z uporabo piškotkov na tem spletnem mestu. Več informaciji

Nastavitve na tem spletnem mestu so nastavljene na "dovoli piškotke", da vam omogočimo najboljšo možno izkušnjo pri brskanju. V kolikor boste spletno mesto uporabljali brez spremembe nastavitev piškotkov, ali pa boste kliknili na gumb Sprejmi, se strinjate z uporabo piškotkov na spletnem mestu.

Zapri